utorak, 28. veljače 2012.

Istrakonski natječaj - kratki komentar!


Objavljeni su rezultati 11. istrakonskog natječaja za zbirku kratkih priča koja će izaći ove godine na Istrakonu, SF konvenciji u Pazinu. Od ukupno 64 priče pristigle na ovogodišnji Istrakonov natječaj, prosudbena komisija u sastavu Tihana Linardon, Mirko Grdinić i Davor Šišović odabrala je za objavljivanje u jedanaestoj Istrakonovoj zbirci sljedećih 19 priča sljedećih 18 autora:

Vedran Bokor: “Tko se boji vuka još”

Vedran Bokor: “Specijalna materija”

Veronika Santo: “Bijeli vlak”

Franjo Plavšić: “Pubertetlija”

Robi Selan: “Smak svijeta”

Pavle Zelić: “101 %”

Zoran Janjanin: “Nije nego”

Danijel Bogdanović: “Neozombija”

Zoran Krušvar: “Zarobljenik”

Ivana Delač: “Hranidbeni lanac”

Antonio Županović: “Na dnu”

Ed Barol: “Kapsula”

Aleksandar Žiljak: “X u labirintu”

Ernest Sanders: “Hund”

Mario Rosanda: “Konoba poli Svemirca”

Vesna Kurilić: “Priča supružnika”

Dragana Rajaković: “Posljednji test”

Tina Kurbalija Igrošanac: “Dobar biznis”

Adnadin Jašarević: “Apokalipsa juče”

Uz iskrene čestitke svima uvrštenima, ipak moram primijetiti da uz ovogodišnju zbirku (u ovom trenutku još bez naslova) idu jedna loša i jedna dobra vijest. Loša je da opet nisu dodijeljene nagrade, jer je komisija procijenila, recimo to tako, da je pristigli materijal prosječne kvalitete, čime se ponavlja situacija sa zbirkom Dimenzija tajne iz 2010. Dobra je vijest da se ipak ne ponavlja situacija sa zbirkom Dimenzija tajne, jer ove godine, za razliku od 2010, u zbirci će biti 19 priča, a ne tek 10!

Znači li sve ovo čemu svjedočimo zadnjih nekoliko godina - istrakonske zbirke bez nagrade, jedva popunjena sferakonska zbirka prošle godine, problemi koje je s pričama imao Ubiq - da je došlo do zamora materijala među piscima? Činjenica je da se kod nas piše za čavle, a ja sam još davno u jednom svom tekstu ustvrdio kako je entuzijazam gorivo ograničenog roka trajanja. Je li taj rok kod nas prošao? Uz primjedbu, kako je entuzijazam dugo i držao, nadam se ipak da ne. Bila bi šteta.

U svakom slučaju, čestitke uvrštenima i vidimo se u Pazinu, na Istrakonu!!!

Nema komentara:

Objavi komentar