petak, 3. svibnja 2013.

SFeraKon 2013



Evo, najava za ovogodišnji SFeraKon 2013:

http://mojzagreb.info/zagreb/hrvatska/manifestacija-uskoro-sferakon-35.-dani-znanstvene-fantastike


35. Dani znanstvene fantastike – SFeraKon 2013 – održat će se od 10. do 12. svibnja 2013. godine u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER-a). SFeraKon je najstarija i najuglednija konvencija fantastike i znanstvene-fantastike u ovom dijelu Europe, a konvenciju je pokrenulo društvo SFera, zagrebačko društvo za znanstvenu fantastiku. Posebni gosti konvencije su američka spisateljica Danielle Anne Trussoni, autorica romana "Angeologija", koja će na ovogodišnjem SFeraKonu predstaviti svoje novo djelo "Angelopolis", te Esad T. Ribić, renomirani domaći crtač stripa i ilustrator, najpoznatiji širokoj publici po stripovima Four Horsemen, Loki i Silver Surfer,  te naslovnicama romana fantasy pisca Georgea R. R. Martina.

Posjetitelje SF konvencije očakuju još i brojne radionice - između ostalog, Tengwara (vilenjačke kaligrafije), radionica runa, radionice verižnjače, te radionica fantastične ilustracije koju će voditi fantasy ilustrator Milivoj Ćeran. Organizatori najavljuju da će posjetitelji moći prvi put na SFeraKonu prisustvovati transformaciji običnog čovjeka u kiborga. Akademska slikarica Jasmina Bator, specijalizirana za restauraciju i konzervaciju umjetnina, uživo će pred publikom, u subotu, 11. svibnja, prikazati ovu SF bodypaint transformaciju.
Među inim predavanjima, treba izdvojiti ono našeg najpoznatijeg astronoma, Korada Korlevića, "Teraformiranje Marsa". Korado Korlević je jedanaesti je najproduktivniji tragač za asteroidima svih vremena – od 1996. do 2001. otkrio je čak 947 asteroida te bio suotkrivač još njih 110. O teraformiranju Marsa razmišlja se već posljednjih 40-ak godina i nakon Mjeseca, Mars je sljedeće nebesko tijelo koje su zacrtale razne svemirske agencije za misije s ljudskom posadom. Već postoje projekti za teraformiranje Marsa i osnivanje trajnih naselja – jedna od organizacija koja se time bavi je i The Mars Society.

U sklopu konvencije tradicionalno će biti dodjeljene nagrade Sfera, jedine nacionalne nagrade za najbolja znanstveno-fantastična djela. Nagrada Sfera dodjeljuje se od 1981. godine, a utemeljilo ju je zagrebačko društvo za znanstvenu fantastiku SFera u svrhu popularizacije žanra i poticanja domaćih autora. Nagrade Sfera dobitnicima bit će dodijeljene u subotu 11. svibnja  u 20h na svečanoj skupštini društva SFera, u sklopu konvencije SFerakon, na FER-u.

Dobitnici ovogodišnjih nagrada su:
za minijaturu - Vesna Kurilić „Priča supružnika“;
za kratku priču – Aleksandar Žiljak, „Srneći but s lisičicama, uz njega teran“;
za priču David Kelečić, „Imago ultima“;
za roman - Aleksandar Žiljak, „Irbis“;
za roman za djecu –  Norma Šermet-Mikulčić, „Adrijanin vrt“;
za crno-bijelu ilustraciju – Korina Hunjak, za „Loki“ (iz Eridana, br.13);
za ilustraciju u boji – Mario Rosanda, ilustracija naslovnice „Priče o vinu“,
u kategoriji teorije – Petra Mrduljaš, „Prstenovi koji se šire: Junačka potraga u djelima J. R. R. Tolkiena"
  
Dada Zečić Pivac (www.mojzagreb.info)
 
Čestitke nagrađenima!

Nema komentara:

Objavi komentar