petak, 24. kolovoza 2012.

Nova knjiga Darka Suvina!!!

Kao 4. knjiga u Biblioteci UBIQ upravo je objavljena knjiga Darka Suvina Preživjeti potop: fantasy, po-robljenje i granična spoznaja. Preveo Aleksandar Žiljak. Urednik Tomislav Šakić. Nakladnik Mentor, Zagreb.
Preživjeti potop: fantasy, po-robljenje i granična spoznaja nasušna je literatura za sadašnji trenutak, knjiga koja se suočava s novom masovnom popularnošću fantasyja i horora i s padom popularnosti znanstvene fantastike te ulazi u konfrontaciju s vremenom totalne komodifikacije (po-robljenja), globalizacije kapitala i profita, krize u društvu koja postaje kriza u svijesti i srcima. Ukoliko SF, tradicio nalno definiran preko Suvinove utemeljiteljske teorije kao “književnost spoznajnog očuđenja” koja se kritički konfrontira s empirijskom okolinom čitalaca, gubi populistički zamah, a publika hrli u eskapistički svijet tolkienovskog fantasyja, ima li šanse da i fantasy postane spoznajna literatura, književnost otpora? U tri eseja knjige ti se problemi razmatraju kroz “živi rad” Marxa, Fouriera, smisao fantasyja i razdiobe u polju fantastične fikcije te izdvojen i presudan opus Ursule K. Le Guin, tj. njezine dvije trilogije o Zemljomorju. Radi se, dakle, o ideološkokritičkom čitanju i borbenom manifestu o fantastičnoj fikciji danas, o odnosu SF-a i fantasyja, o širenju područja borbe, iz pera Darka Suvina, najuglednijega svjetskog teoretičara znanstvene fantastike, tumača književnosti i kulture, esefičara, brechtovca, krležijanca, marksista, pjesnika i mislećeg, zabrinutog intelektualca.
Darko Suvin najveći je um koji se dosad pozabavio znanstvenom fantastikom. Rezultat je
katkad hrvački meč, katkad prekrasno vjenčanje, a katkad oboje istovremeno. - Ursula K. Le Guin


četvrtak, 16. kolovoza 2012.

Fishing in Brains for an Eye with Teeth

Na Amazonu je dostupna e-zbirka horror priča "Fishing in Brains for an Eye with Teeth" autora Williama Marklyja O'Neala, za koju je naslovnu ilustraciju izradio yours trully:
http://www.amazon.com/Fishing-Brains-Eye-Teeth-ebook/dp/B008RN2P78#reader_B008RN2P78

ponedjeljak, 13. kolovoza 2012.

FFK 2012.

Ovj vikend bio je FFK. Jesam u zbirci, ali iz raznih razloga nisam mogao biti na festivalu. Možda i bolje, jer kao što pokazuje gornja slika (a sjećajući se Šiška s aureolom od prije par godina), mislim da bi mi preostala samo uloga Jude ili Poncija. :)

subota, 11. kolovoza 2012.

RIP Carlo Rambaldi

Jučer je preminuo Carlo Rambaldi, talijanski majstor mehaničkih specijalnih efekata, posebno poznat po radu na filmovima Alien i E.T.
http://en.wikipedia.org/wiki/Carlo_Rambaldi